Thursday, June 23, 2011

Griekenland failliet: hoe kon het zover komen?

BRUSSEL (KerkNet/Kathpress) – Volgens mgr. Nikolaos Foskolos, de katholieke aartsbisschop van Athene, zijn Griekse politici zelf verantwoordelijk voor de rampzalige economische situatie van hun land. In een interview met ‘Radio Vaticaan’ verwijt de aartsbisschop de politici een gebrek aan moed en doortastendheid. “Vele Grieken beschouwden de Europese Unie jarenlang als een melkkoe, die geld geeft zonder ervoor iets in ruil te vragen. Griekse politici ontvingen geld uit Brussel, maar deden niets ermee voor de ontwikkeling van hun land, hoewel dat in de Europese richtlijnen nochtans opgedragen werd.” Mgr. Foskolos is behoorlijk pessimistisch en gelooft niet dat Griekenland nog zelfstandig de zware crisis kan overwinnen. “Griekenland was tot een kolonie van Europa verworden als de Europese Unie geen ingrijpende maatregelen had geëist.”

Mijn reactie, woensdag, 22 juni 2011
Het is nogal makkelijk om één schuldige te vinden voor de Griekse crisis. De katholieke aartsbisschop van Athene heeft natuurlijk gelijk wat betreft de Griekse politieke traditie van vriendjespolitiek en corruptie (de meeste Grieken vinden dit namelijk ook - al jaren) maar vergeet dat eigenlijk iedereen "de Europese Unie jarenlang als een melkkoe heeft beschouwd", denk maar bijv. aan de landbouwsubsidies. Belastingontduiking is net zoals hier een nationale sport alhoewel de gewone Griek dat helemaal niet verdoezeld, integendeel!

Frank Vandenbroucke vatte het heel goed samen in Terzake gisteren. Frank for President! Trouwens  Giorgos Papandreou jr. gaf dit ook duidelijk aan in zijn laatste toespraak voor steun van het parlement: “Ik ben dit gevecht begonnen en zal er niet uit stappen. Ons doel blijft gelijk: de zoektocht naar een eerlijkere samenleving.” Maar meent hij ook en/of kan hij het wel ? Inmiddels is gisteravond dus om 5 voor twaalf (!) is dat vertrouwen verkregen. Slechts echter met zo'n tien stemmen meer. De zomer (inkomsten*) mag beginnen en net als bij ons zal het debacle pas daarna weer echt vuur vatten. Alhoewel in Griekenland is er echter nog de cruciale stemronde op 28 juni.  Dan wordt gestemd over het nieuwe pakket bezuinigingsmaatregelen en dan kan het nog een zeer hete zomer worden daar, al zou dat eerder zeer onverstandig* zijn, mijns inziens.

Maar ook de Orthodoxe Kerk mag best nog eens in eigen boezem kijken. Die is namelijk niet alleen hoofdaandeelhouder van de Nationale Bank, maar ook de grootste eigenaar van onroerend goed in Griekenland. Die moest dus ook inleveren, "De kerk is rijk en kan het land uit de crisis te helpen, en is dit niet waar de kerk eigenlijk voor staat, om mensen te helpen?" zegt een 36-jarige buschauffeur. De Kerk zou meer belast worden. Maar de Kerk, meer bepaald in de persoon van bisschop Anthimos van Thessaloniki sloeg al vroeg op de borst en stelde verkeerdelijk -en lafhartig-  dat zo vooral de gewone (lees arme) priesters en nonnen op die manier getroffen zouden worden. Die laatsten stonden dan natuurlijk al op 31 mei 2008 op Syntagma te protesteren en de belasting is niet doorgegaan. Maar in tegenstelling tot deze zeer omstreden bisschop hebben andere bisschoppen zoals.de bisschop Anthimos van Alexandroupolis en bisschop Nikolaos van Mesogaia vorig jaar al besloten om het voorbeeld van Nana Mouskouri te volgen en hun loon als bijdrage van het herstel van hun land af te staan. Dus verdeeldheid is hier ook alom.

En dan zijn er nog de banken, de corruptie op grote schaal, de rijken die hun rijkdom frauduleus hebben vergaard en die steeds maar ver buiten shot blijven.


Daarom blijft het gewone Griekse volk maar morren en protesteren en vergeet niet dat de Grieken trots en zeer koppig kunnen zijn. Het water staat hun aan de lippen, het is genoeg geweest, de Euro, heel de Middellandse Eurozone & Europa kan hun geen barst meer schelen...

bronnen & links:

Michël Van Droogenbroeck in Athene - De redactie (één journaal van 7- gisteren)
Wanhoop en radeloosheid bij Grieken in België (radio 1 de ochtend - gisteren)
Geef de Grieken ook een perspectief  (Frank Vandenbroucke in Terzake - gisteren)
Griekse premier krijgt vertrouwen van parlement, zoals verwacht (NRC- gisteren)
Het Griekse eiland Skopelos probeert de strijd aan te binden met corruptie, belastingontduiking en vriendjespolitiek. Eenvandaag.nl (maandag 20 juni 2011)
Nana Mouskouri op TSR (Télévision Suisse Romande) (zondag 5 juni 2011)
Romfea.gr.  (Nieuws van over de hele wereld op de Orthodoxie) (dinsdag,16 maart 2010).